Добринище – бюджетната зимна алтернатива

Карането на ски и сноуборд не е от най-евтините удоволствия. Въпреки това има много хора, които чакат с нетърпение да падне снегът и да се качат по родните зимни курорти. За облекчение на хора, като мен, които са запалени по този вид спортове, има и по-евтини варианти. Такива са например Семково, Картала и Добринище.

Добринище се намира на 6 км западно от Банско и е заобиколен от три планини – Рила, Пирин и Родопи. Курортът е известен със своите 17 балнеолечебни извора и, разбира се, със своите ски писти. На територията на Добринище има няколко хотела, хижи и къщи за гости, като голяма част от тях са вече и реновирани, пишат от kyfar.eu

Една от най-известните хижи там е хижа Безбог. Тя се намира точно на лифта, а самата ски писта започва от нея и свърша при хижа Гоце Делчев (да не се бърка с града). Пистата е една, но пък е дълга 5 км и до междинката е перфектна за начинаещи скиори или бордисти. Тази част от пистата се нарича „тумбата“ и е предпочитана, както от начинаещи, така и от напреднали скиори и бордисти. Участъкът между „междинна“ и „стената“ също е приятен за каране. Преди „стената“, вдясно има ски път за начинаещите, а по-напредналите могат да се пуснат по „стената“, но само, когато има стабилно количество сняг и не е заледено, иначе може да е опасно. Преди началната станция на лифта (при хижа Гоце Делчев) има детски влек тип „паничка“ и полегата писта. В близост до хижа Безбог има още едни „панички“ за деца и начинаещи. Самият лифт е на над 20 години, но работи безотказно.

Добринище привлича с много неща, сред които и поносимите цени. Хубаво е да знаете, че ако решите да прекарате повече от ден там, можете да се възползвате от ваучерите за намаление – с  50% отстъпка. Освен това ако се изморите да карате и искате да починете за обяд на капанчетата около лифта можете да хапнете нормално за средно около 10 лева.

Ако сте решили да спите на х. Безбог и сте взели ваучер (зимата се ходи само с ваучери) трябва да внимавате да не изпуснете последния лифт нагоре, тъй като ако лифтът спре, а вие сте долу, ще трябва да си търсите къде да спите, което в зимния сезон е почти невъзможно, защото всичко е пълно или другият вариант е да се катерите нагоре. По принцип ваучерите важат за 4 дни каране и 4 нощувки, но вие си избирате дали да карате след последната нощувка или в деня, в който пристигнете. Повечето хора предпочитат да карат в деня, когато си тръгват, за да не се губят часове за каране през първия ден. Ако изберете този вариант обаче  трябва да имате предвид, че ви се предоставя само едно безплатно качване с лифта нагоре (защото реално картата ви важи от следващия ден). Това означава, че трябва да сте много компактни с багажа си, което не е много лесно с оглед на това, че носите ски/борд/грейка и т.н. Ако успеете да убедите служителите на лифта, могат да ви качат нещата на платформа (през десетина седалки има по една платформа) и така нещата се улесняват, но зависи на кого попаднете. В близост до първата станция можете да паркирате на сравнително добре организиран паркинг, който е охраняем.

Мястото привлича главно млади компании, но има условия и за семейства с деца. Има полегат участък от пистата с влек към него, който е подходящ както за деца, така и за начинаещи скиори или бордисти. Има възможност да се наемат и ски и сноуборд учители.

Ако пък по някаква причинa няма сняг или отидете на почивка лятото, можете да се разходите из планината или до Банско – пеша се стига за около час – час и половина. Пътят минава покрай Пирин. Ще видите нисък хълм, който дели коритото на р. Глазне от това на Добринишка река. Природните гледки по пътя допринасят за една приятна разходка.

В близост се намира и местността Свети Никола и т.нар. „Безименен град“, който е открит през 2003 г. Тогава там започват разкопки и с годините проучвания и от материалите, които се намират, се разбира, че селището е съществувало без прекъсване от IV в. пр. Хр. до XVIII в. След приключването на разкопките градът е реставриран и консервиран и пригоден за туристи с пътеки и указателни табели.

Друг предпочитан маршарут за през лятото е този до Попово езеро, наричано още Папаз гьол, което е най-голямото и дълбоко езеро в Пирин и четвърто по големина в страната. То е част от единадесетте Попови езера. Има легенда, че в това езеро от мъка се е хвърлил един поп, който страдал по дъщеря си, която била опозорена от турците. Когато попът се удавил, килимявката му изплувала и така се образувало островчето в езерото. От тази легенда произхожда и името Папаз гьол.

В града има условия за СПА туризъм, както и Минерален плаж.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *