Как National Geographic видя Добринище

Поповото езеро и други богатства в околностите на Добринище. Запознайте се със забележителностите на това райско кътче в България.

Поповото езеро е най-голямото и най-дълбокото езеро в Пирин. Площта му е 132 декара, с дължина 480м., широчина 336м. и дълбочина 29,5м., което го поставя на четвърто място по големина в България. Водният му обем се изчислява на 1 270 000 куб. м.

Попово езеро е разположено на 2234 м.н.в., заобиколено от високи върхове: Сиврия, Джано, Кралев двор, Момин двор и Джангал. Стръмният поток, който изтича от него, се влива в шестте Рибни езера. Така се ражда река Ретже, която е един от основните притоци на река Места. Местността около езерото е покрита предимно с поляни, както и с клекови формации, чиято възраст на места надминава 100 години, пишат от National Geographic.

Изгрев на Попово езеро е програма за хора, които обичат природата и планинските маршрути.

Мястото и денят не са случайни. Попово езеро е свещено място от хилядолетия. Има доказателства, че траките извършвали край неговите брегове своите мистични ритуали в чест на обожествяваните Земя и Слънце. На зазоряване в деня на лятното слънцестоене, слънчевите лъчи пробождат земята, като в този мистичен акт на сътворение, древните виждали постановяването на космическия и земен ред. Съвременните езотерици пък смятат, че присъствието на този миг, носи положителна енергия и сила за успех.

Всъщност, наблюдаването на изгрева на Поповото езеро може да бъде през всеки ден от лятото.

Интересното е, че след периода на лятното слънцестоене, огненото кълбо при изгрев започва да се “катери” по склона на връх Сиврия и да се измества от теснината, в която изтичат водите на езерото в долината на река Ретиже.

Маршрутът от хижа Безбог до Попово езеро отнема около час и половина.

Тръгнете рано сутрин, за да избегнете жегите. Първото изкачване по трасето е неоправдано наречено според нас – „душевадката”. Нека това име не Ви носи излишни кахъри. От скоро, поради туристическата ерозия, маршрутът е нов и просечен сред клековете. Той е с лек наклон и плавни серпентини. Не тръгвайте направо през камъните, защото тогава наистина ще Ви излезе душата.

След възвишението пътеката влиза в клек. Върхът от ляво, който се откроява на хоризонта като е Сиврия. Зад него се крие Джано. От дясната страна е забележителният Джангал, напред – Кралев двор.

Стигайки Попово езеро, огледайте панорамата и направете обиколка на бреговете му. Покрай скалите в посока изток, ще достигнете до разливащ се в малки езера поток. Поспрете на тези поляни и отдъхнете.

Ако сте в добра спортна форма, за около час и половина можете да изкачите връх Джано /2668м.н.в./, чийто склон сутрин е в сянка. Когато решите, поемете надолу към хижа Безбог, но по една различна пътека – покрай водата, която се оттича от езерото от същата източна страна. Маршрутът е много приятен. Минава покрай стар овчарник и излиза на брега на Безбожкото езеро.

Полезна информация

Град Добринище е изходна точка за район Безбог на Национален парк Пирин. Хубав път с дължина 12км. отвежда до хижа Гоце Делчев и началната станция на седалковия лифт до хижа Безбог. Лифтът работи през всички сезони без почивен ден от 8:30ч. до 16:00ч.

Добринище е известен балнеоложки център. Добринишката минерална вода е подходяща както за пиене, така и за водни терапии. Тя е подходяща за лечение чрез потапяне на:

Хронични заболявания на ставите, костите, мускулите и сухожилията;
Хронични заболявания на женските полови органи;
Хронични заболявания на периферната нервна система;
Хронични кожни заболявания.
Чрез пиене добринишката минерална вода повлиява добре:

Хронични заболявания на бъбреците и пикочните пътища;
Хронични заболявания на черния дроб и жлъчните пътища;
Хронични заболявания на стомаха и червата.
Препоръчват се минимум 10-дневни терапии, за да има ефект върху лекуваните болежки. Хотел „Добринище“, който е изграден в центъра на града предлага много добри условия и цени за желаещите дълъг престой.