Добринище

Добринище се намира в подножието на Пирин в югоизточната част на Разложката долина на 840 м надморска височина. От града се разкрива невероятна гледка към най-красивата част на Пирин. През VII- XIV век градът е било селище-крепост и е възпирало преминаването на вражески войски по долината на р. Места. В селището са намерени византийски монети от X век.

През 1846г. жителите на селото изграждат училище, организират четнически дружини, участват активно в национално-освободителните борби на българския народ.През 1896 г. в Добринище се създава революционен комитет на ВМРО под ръководството на Гоце Делчев. Град Добринище, тогава село, е и родното място на първия партизан в България – Иван Козарев.От 1963 г.със заповед на МНЗ Добринище е обявено за курорт от местно значение, подходящ за балнеопрофилактика и балнеолечение, за климатолечение, пешеходен туризъм, алпинизъм и ски- спорт.

Гостите на Добринище могат да се възползват от лечебното въздействие на местните минерални извори.

Добринище е изходен пункт към хижите „Гоце Делчев” и „Безбог”. Районът около тях предлага отлични условия за планински туризъм и зимни спортове. Свързани са с двуместен седалков лифт.Наблизо се намира и най – дългата ски писта.

След построяването на новия лифт свързващ Добринище с хижа Безбог , града се превръща във вторият по важност ски център в Пирин планина и един от главните курорти на територията на Република България. Пистите са подходящи както за напреднали така и за начинаещи скиори. Общата им дължина е около 7 000 м., като тук се намира най-дългата писта в България/ около 5000 м. /

Туризъм

Освен чудесно място за скиорите през зимата, Добринище е и отлично място за отдих, туризъм и скално катерене през горещите летни месеци.

Красивата природа на планината и разнообразният и релеф ви дават прекрасни условия за вашата екскурзия. А централното място в планината на което е разположено курортното селище Добринище го прави една от най-търсените дестинациина на територията на Пирин.

Много от нашите гости използват възможността да видят най-голямата градина с еделвайси в България, както и да посетят древната лековита минерална баня Поради специфичната конструкция на скалите – мрамор,минерален варовик и гранит, върховете и хребетите в Пирин планина са много остри. Това създава отлични условия за алпинизъм и скално катерене.

В планината има 60 върха над 2000 м. като два от тях

( „Вихрен“ – 2914м. – трети на Балканския полуостров и „Кутело“ – 2908 са над 2900 м. )